Sója

29.05.2015 22:27

Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami.

Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa), obsahuje 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme. Z vitamínov je to hlavne E a vitamíny skupiny B. Nechýbajú ani minerálne látky ako vápnik,železo (sója obsahuje viac vápnika  ako mlieko a mliečne výrobky a viac železa ako hovädzia pečeň čišpenát), ďalej fosfor,horčík, meď a zinok.

Účinky:

  • znižuje cholesterol
  • upravuje trávenie, reguluje a optimalizuje činnosť ciev
  • pomáha predchádzať osteoporóze
  • zlepšuje činnosť pečene
  • chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi
  • pravidelná konzumácia napomáha znížiť potrebnú dávku inzulínu pri cukrovke
  • fytoestrogény pomáhajú zmierňovať klimakterické ťažkosti žien v súvislosti s menopauzou
  • Sója
 


Čítajte viac: https://www.zdravejedlo.sk/soja#ixzz3bYs3UwGX

Späť